Kalp masajı yapan yerli robot geliştirildi

Karabük Üniversitesi akademisyenleri yerli kaynaklarla kalp masajı cihazı (CPR cihazı) geliştirdi. Geliştirilen cihaz yurt dışındaki muadillerinden üstün özelliklere sahip.

Kalp masajı yapan yerli robot geliştirildi

Karabük Üniversitesi akademisyeni iki bilim insanı yerli kaynaklarla kalp masajı robotu tasarladı. Robotik kol şeklindeki cihaz, hastanın durumuna göre ritmini kendi hesaplayarak otonom kalp masajı yapıyor.CPR cihazı olarak bilinen bu cihazlar yurt dışında yaygınlaşmaya başladı. Bu cihazların öncüsü olarak bilinen Lucas markasının Lucas 2 ve Lucas 3 modelleri Türkiye’de de çeşitli sağlık birimlerinde kullanılıyor. İsveçli bilim insanları tarafından geliştirilen Lucas CPR cihazları, türünün öncüsü olarak kabul ediliyor.KBÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı Aydın Sinan Apaydın, Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Cevat Akıncı, CPR cihazlarının yurt dışındaki örneklerini de inceleyerek daha ergonomik ve daha teknolojik versiyonunu geliştirdi. Test ve sertifikasyon aşamasına gelen cihaz için patent başvurusu yapıldı.

Kalp masajı yapan yerli robot geliştirildi

Geliştirdikleri cihazın tam otonom olduğunu belirten Aydın Sinan Apaydın şunları söyledi:“Yerli ve milli teknolojiye sahip otonom kontrollü bir CPR cihazı. Dünya üzerinde CPR'ı kendi başlatıp kendi durdurabilen bir teknoloji yok. Yerli ve milli olarak ilk biz tasarladık. Cihaz kendisi CPR'a karar verebilme ve sonlandırabilme yeteneğine sahip. Ayrıca üzerinde bulunan otomatik eksternal defibrilatörle (şok cihazı) hastayı defibrile (şok uygulanması) etmesi gerektiğine kendisi karar verebilmekte.”Cevat Akıncı ise cihazın muadillerinde bulunmayan çeşitli yeniliklere sahip olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:“Cihazımız çalışan kalbe basmamakta. Kalp durması gerçekleştiğinde cihaz direkt kendini durduruyor. Ayrıca kalbin kendini nöbet şeklinde titremesi olayında cihaz kendi şokunu vererek tekrar masaja başlayabilmektedir. Ayrıca nabızdan verileri bir yazılımla alarak, 'kalp çalışıyor' diye algılayıp cihaz kendini durdurabiliyor. Bu özellikleriyle mevcut cihazlardan ayrılıyor. En büyük sevincimiz cihazı yerli ve milli olarak yapabilmemiz.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER