Omurga eğriliği belirtileri ve tedavileri nelerdir?

Skolyoz, omurganın sağa yada sola doğru eğilme hastalığıdır ve kız çocuklarında daha çok görülür. Hastalığın ilk belirtileri kalçanın ve omuzların simetrik durmaması olsa da hastalık bazen röntgende tesadüfen tespit edilebilir. Peki bu hastalığın tedavisi nasıl yapılmaktadır? Detaylar haberimizde...

 Omurga eğriliği belirtileri ve tedavileri nelerdir?

SKOLYOZ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hafif skolyoz uzun süre belirti vermeyebilir. Okul taramalarında veya röntgen filmlerinde fark edilebilir. En sık görülen belirti duruş bozukluğudur. Bir omuz diğerinden yukarıdadır. Bir kürek kemiği diğerine oranla daha belirgindir. Kalçada asimetri olabilir. Dikkatli bakıldığında omurga eğriliği fark edilebilir. Sırt ve bel ağrısı görülebilir. Skolyozda omurga eğriliği yaşla birlikte ilerleyebilir, aynı kalabilir veya kendiliğinden düzelebilir.

Omurga eğriliği, boyun, üst sırt, genel sırt veya bel bölgesinde olabilir. Skolyozun derecesi eğriliğin yaptığı açıya göre belirlenir. 10 derecenin altındaki açılar hafif skolyoz olarak değerlendirilir. Genellikle belirti vermezler. 40 derecenin üzerindeki açılar ağır skolyoz olarak değerlendirilir.

SKOLYOZ NEDEN OLUR?

Skolyoz hastalarının %80’inde neden bilinmemektedir. Doğumsal skolyoz, kas hastalıklarına bağlı gelişen skolyoz, doku hastalıklarına bağlı gelişen skolyoz, çocuk felci sonrası görülen skolyoz ve bacak-kalça sorunlarına bağlı gelişen skolyoz gibi nedensel türleri bulunabilir.

SKOLYOZ TANISI NASIL KONUR?

Skolyoz tanısı, hasta çıplakken yapılan omurga muayenesinde konulabilir. Hasta öne doğru eğildiğinde eğrilik belirginleşir ve eğriliğin olduğu tarafta kaburgalar belirginleşir.

Hastaya direkt grafi çekilir. Grafi, skolyoz tanısı için yeterlidir. 6 ayda bir grafi ile takip yapılır. Skolyoz düzeyi ve açılarını tespit etmek için ve cerrahi müdahale gereken hastalarda MR çekilebilir.

SKOLYOZ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Skolyoz nadiren kendiliğinden düzelir. Hastalığın tedavisi planlanırken ilerleme oranı göz önünde bulundurulur. Bazı skolyoz türlerinde tedavide başarı şansı daha düşüktür. Bunlar çift taraflı belirgin omurga eğriliği olanlar, nöromuskuler kas hastalığı olanlar ve ciddi kas kısalığı olanlardır. Başlıca tedavi yöntemleri:

  • skolyoz korsesi,
  • skolyoz egzersizleri ve fizik tedavi,
  • sürekli izlem ve takip,
  • cerrahi müdahaledir.

Skolyoz korsesinin tipi hekim tarafından belirlenir ve kontrollerde ihtiyaç halinde değiştirilir. Skolyoz egzersizleri ve fizik tedavinin skolyoz ilerlemesini durdurduğu gözlenmiştir. Tedavinin düzenli olması ve hastanın bilinçli olması önemlidir. Egzersiz programı fizik tedavi ünitelerinde yapılır.

Skolyozda cerrahi tedavi eğrilik düzeyi 50 derecenin üzerinde olan, korse ve egzersiz programına rağmen ilerleme gösteren hastalara uygulanır. Bazı vakalarda tekrarlayan ameliyatlara ihtiyaç duyulabilir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER