EFT havale yapanlar borçlu çıkabilir

Tüm banka müşterileri bir yere para gönderirken EFT ya da havale seçeneğini kullanıyor. Fakat para transferinde atlanmaması gereken oldukça önemli birtakım detaylar bulunuyor.

EFT havale yapanlar borçlu çıkabilir

Günümüzde hemen hemen herkes EFT, havale ya da PTT ile para gönderimi yapıyor. IBAN ve isim gibi çeşitli zorunlu bilgileri doldurmasının ardından pek çok kişi para transferini yerine getiriyor. Fakat açıklama kısmının boş bırakılmaması hakkında uyarılar yapılıyor.

AÇIKLAMA METNİ YAZILMALI

Para transferinde gönderim sağlayan kişi parayı ne amaçla gönderdiğini biliyor. Bundan ötürü de açıklama kısmını boş bırakarak gönderim işlemini yerine getiriyor. Bu noktada da paranın neden gönderildiği hakkında karşı tarafa da bir güven duygusu besliyor. Lakin güveninin istismar edilebileceği de kişi asla unutmamalı.

Uzmanlar havalenin açıklama kısmına mutlaka gerekçe yazılması gerektiğini anlatıyor. Bu şekilde gönderilen paranın ne için gönderildiği garanti alınmış olur ve olumsuz sonuçların da önüne geçilir.

Banka havalesine açıklama yazılmadığı durumda Yargıtay bu havaleyi borcun ödenmesi için yapılmış olarak kabul ediliyor. Siz birisine borç para vermek için havale yaptınız fakat açıklama kısmına borç verdiğinize dair herhangi bir şey yazmadığınız durumda, borç veren taraf siz olmanıza rağmen karşı taraf itiraz ederek sizin kendisinden aldığınız borcu havale ettiğini iddia edip haklı duruma geçebilir. Açıklama kısmı da boş olmasından ötürü Yargıtay karşı tarafı haklı olarak bulabilir.

BOŞANMA DURUMUNDA NAFAKA ÖDERKEN

Boşanma sonrasında tedbir nafakasını ödendiği zaman bunun tedbir nafakası olduğu hakkında açıklama kısmında bilgi verilmediği durumlarda, mahkeme bu ödemeleri tedbir nafakası olarak değil, ahlaki bir görevin yapılması için yerine getirilmiş ödemeler olarak kabul edebilir ve yeniden tedbir nafakası ödemek durumunda kalabilirsiniz.
 

1

Tedbir nafakasında mahkemeler açıklama kısmı boş ise yapılan ödeme miktarını dikkate alıyor.

2

Ödeme miktarı tedbir nafakası kadar ve katları şeklindeyse bu ödemeleri tedbir nafakası olarak kabul ediyor.

3

Örnek verecek olursak 1.500 TL tedbir nafakası ödemesi gereken bir kişi, açıklama kısmını boş bırakıp aylık 1.500 TL veya iki ayda bir 3.000 TL ödeme yapıyorsa mahkeme bunu tedbir nafakası olarak kabul ediyor.

4

Düzensiz ödemeler ise yani ikinci ay 1.200, dördüncü ay 1.900 TL şeklinde ödemeler yapılırsa mahkeme bunu ahlaki bir görevin yerine getirilmesi için yapılmış ödemeler olarak kabul ediyor.

5

Bundan dolayı kişinin yapmış olduğu havale işlemlerinde mutlaka açıklama yazması gerekiyor.

6

Geri almamak üzere gönderilen havalelere açıklama yazılmasına gerek yok.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER