DSÖ'nün Afrika Direktörlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, ülkenin güneyindeki Gueckedou bölgesinde bir klinikte tedavi gören ve sonra yaşamını yitiren bir hastadan alınan örneklerde, Marburg hummasının tespit edildiği açıklandı.
MARBURG HUMMASI DOĞRULANDIHastadan alınan örneklerin gönderildiği Senegal'deki Pasteur Enstitüsünün de Marburg humması tanısını doğruladığı aktarıldı. Yapılan açıklamada, ülkede 2014-2016 ve 2021'de patlak veren Ebola salgınının da yine Gueckedou'da ortaya çıktığı hatırlatıldı.
Marburg hummasının daha geniş alana yayılması potansiyeline dikkat çekilen açıklamada, Gine'nin benzer bir şekilde yayılan Ebola ile mücadele tecrübesinden faydalanarak yerel yetkililerle çalışıldığı ifade edildi.
Marburg hummasının Batı Afrika'da ilk kez görüldüğün altı çizilirken virüsün görüldüğü bölgenin Liberya ve Fildişi Sahili sınırında yer aldığı kaydedildi.
VÜCUT YOLUYLA YAYILIYOREbola ile benzerliği yönüyle yakın bir 'akraba türü' olan Marburg virüsü, tarihte ilk defa 1967'de Almanya'nın Marburg kentindeki bir laboratuvarda görülmüştü. İnsanlara bulaşması meyve yarasaları aracılığıyla olan Marburg humması, insanlar arasında da enfekte kişilerin vücut sıvıları ya da temas yoluyla yayılıyor.
ÖLÜM ORANI YÜZDE 90'A VARABİLİYOREnfekte olan bireylerde halsizlik, yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, kusma gibi etkiler bir anda ortaya çıkıyor ve çok sayıda hastada 7 gün içerisinde hemorajik semptomlar gelişiyor. Aşısı veya özel bir tedavisi bulunmayan Marburg hummasında yaşanan ölüm oranı ise yüzde 23 ila yüzde 90 arasında değişiyor.
Virüsün ilk tespit edildiği yıl olan 1967'den itibaren Güney ve Doğu Afrika ile Avrupa'da, 12 Marburg salgınına rastlandı. Batı Afrika ülkesi olan Sierra Leone'da 2018 yılında bir yarasada virüs görülse de insanlar arasında herhangi bir vaka kayıtlara geçmedi. 2005 yılında Angola'da görülen Marburg humması salgınında, hastalığa yakalanan 252 kişinin yüzde 90'ı hayatını kaybetmişti.